Od 1. marta kolubarski ugalj skuplji za 20 odsto

Bez autora
Feb 10 2011

Ugalj iz Rudarskog basena (RB) Kolubara biće od 1. marta skuplji za 20 odsto, saopštio je najveći ugljenokop u Srbiji. Poslednji put cena uglja povećana je u avgustu 2009. godine za oko 10 odsto.Trenutna cena tone uglja "kolubara" je 4.900 dinara, "banovića" je 12.000 dinara, "vreoci" koštaju 9.500 dinara, kao i "sušena kolubara". U RB Kolubara tvrde da nema monopolskog ponašanja ni povlašćenih kupaca i da je cena uglja ista za sve kupce.

Od 1. marta kolubarski ugalj skuplji za 20 odstoUgalj iz Rudarskog basena (RB) Kolubara biće od 1. marta skuplji za 20 odsto, saopštio je najveći ugljenokop u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu RB Kolubara (www.rbkolubara.rs), poslednji put cena uglja povećana je u avgustu 2009. godine za oko 10 odsto.

Trenutna cena tone uglja "kolubara" je 4.900 dinara, "banovića" je 12.000 dinara, "vreoci" koštaju 9.500 dinara, kao i "sušena kolubara".

U RB Kolubara tvrde da nema monopolskog ponašanja ni povlašćenih kupaca i da je cena uglja ista za sve kupce.

Cenu uglja određuje direktor RB Kolubara, a saglasnost daje Skupština Kolubare i o tome obaveštava Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i ministarstva rudarstva i energetike i trgovine i usluga Srbije.

Oko 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji godišnje se proizvede na bazi kolubarskog lignita.

Godišnja proizvodnja uglja u "Kolubari“ iznosi oko 30 miliona tona. Više od 90 odsto proizvedenog uglja isporučuje se termoelektranama, dok su preostale količine namenjene industriji, širokoj potrošnji i prioritetnim kategorijama kupaca, među kojima su škole, bolnice, obdaništa, sindikati, penzioneri, invalidi, zaposleni u Kolubari i EPS-u ...

Tokom 40 godina RB "Kolubara" nije postojala praksa raspisivanja javnih tendera za prodaju uglja, što i ne postoji kao zakonska obaveza, ističu u Kolubari i dodaju da je tenderski postupak sproveden samo jednom.

"Međutim, ne isključujemo mogućnost i takvog rešenja. Smatramo da bi raspisivanje tendera bio korak napred u ovom poslu, tako da predstavnici RB "Kolubara“ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike sagledavaju sve pozitivne i negativne posledice, kako na prihode EPS-a, tako i na snabdevenost tržišta, kao i cenu uglja za građane," navode u Kolubari.

Praksa je da se od ukupnih količina prodatog uglja približno trećina isporučuje industrijskim potrošačima, trećina prioritetnim kategorijama, a trećina širokoj potrošnji - firmama koje se bave prodajom uglja.

Industrijskim i prioritetnim potrošačima se uvek, kada za to postoji namera kupca, ugalj prodaje direktno, bez posrednika, navedeno je na sajtu Kolubare.

Od početka eksploatacije, 1896. godine, u kolubarskim rudnicima, ukupno je proizvedeno 883,2 miliona tona uglja. Od toga je na površinskim kopovima iskopano 866,8 miliona, a u jamama 16,3 miliona tona uglja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik